Ørskog Sparebank setter opp rentene for både utlån og innskudd. Bakgrunnen for endringen er en gradvis økning i pengemarkedsrentene, og den generelle markedssituasjonen.

Lånerenten på ordinære boliglån økes med inntil 0,25 prosentpoeng, og den beste flytende utlånsrente for Ørskog Sparebanks kunder blir 2,30 prosent (Førstehjemslån).

Innskuddsrenten økes også, med noe ulike endringer på de enkelte produkter. Bankens beste innskuddsrente er på produktet Særvilkår Premium, og denne økes med 0,3 %poeng og er nå på 1,75 %. Renteendringer vil gjelde fra 21. november 2018 for eksisterende lån og innskudd. For nye lån gjelder de nye rentesatsene fra 03. oktober 2018.

 

Hva betyr det hvis styringsrenten øker?

Norges Bank satte nylig opp styringsrenta. Det er varslet at det kan komme flere renteøkninger i årene fremover og totalt forventer økonomene at det vil komme opp til seks renteoppganger før 2021. Det vanlige er at den såkalte styringsrenten settes opp med 0,25 prosentpoeng av gangen. Det kan altså være smart å ta høyde for at renten skal opp rundt ett prosentpoeng i løpet av 2019.

Dersom renten går opp med ett prosentpoeng og du har et boliglån på tre millioner, vil dette bety at du får økte renteutgifter på omtrent 1500 kr. ekstra i måneden. Har du boliglån på fire millioner vil den ekstra utgiften være på 2000 kr. i måneden. 

Hva bør du tenke på?

Hvis du er usikker på hvordan renten vil påvirke din økonomi, anbefaler vi at du tar kontakt med banken din. Lokalbanken er her for å hjelpe deg, og jo tidligere du kommer til banken, jo lettere er det for banken å hjelpe deg med å lage en plan for din økonomi. Kanskje du bør vurdere å binde renten slik at du har større forutsigbarhet og vet hva dine månedlige renteutgifter blir? Dette kan din rådgiver hjelpe deg med å ta stilling til. 

 Våre tips til hvordan du best kan forberede deg til økte renter: 

  1. Ta en gjennomgang av din økonomi: Hva bruker du pengene på? Gå gjennom kontobevegelsene dine og se hvor pengene forsvinner. Da kan det være lettere å gjøre noen grep for å spare. 
  2. Har du abonnement du ikke bruker? Det kan være smart å gjøre opp status på hvilke abonnement du trenger - og bruker. 
  3. Benytt deg av fordelsprogrammene som gjerne følger med på ulike medlemskap. Her kan det være mye penger å spare. 
  4. Vær bevisst når du handler mat og andre husholdningsartikler. Skriv gjerne handleliste og gå færre ganger i butikken.
  5. Ta en sjekk om du fortsatt har landets billigste strømleverandør. Det er varslet at strømprisene skal øke, så det kan være lurt å se gjennom prisen på din strømavtale.
  6. Se om du kan nedbetale eventuelle forbrukslån raskere og ikke ta opp nye lån. Bruk kredittkortet fornuftig og betal regningene i tide, da slipper du ekstra omkostninger på det du har brukt. Ta gjerne en prat med oss og få hjelp til en eventuell refinansiering, dersom du behøver å fordele nedbetalingen av gjelden over lengre tid. Vi ser hele deg og din økonomiske situasjon og kan hjelpe deg å få kontroll på rentene.
  7. Det kan være lurt å ha en buffer for uforutsette utgifter. Tommelfingerregelen er et beløp tilsvarende 2-3 månedslønner.
  8. Dersom din livssituasjon har endret seg siden du tok opp lån, kan det være smart å ta en prat med banken din tidlig.
  9. Husk at selv om renten går opp, er sparing fortsatt verdens beste idé. Det er smart å opprettholde sparemålene du allerede har. Penger spart, er penger tjent. Ta gjerne en prat med din rådgiver som kan hjelpe deg med dine planer, mål og muligheter. 

Banksjefens stalltips!

  • Mange synes sparing er både kjedelig og vanskelig. Da må vi inn å lure hjernen vår! Vi mennesker er ikke programmert til å gjøre kjedelige ting som ikke gir oss en umiddelbar belønning. Derfor skal du late som om renten er høyere på lånet ditt.

  • Det første du skal gjøre er å lage deg en egen regningskonto der du betaler alle faste utgifter, hvor lånet trekkes hver måned.

  • Dagen etter du har fått lønn så fører du over nok penger til at lån, forsikringer, mobiltelefon, bredbånd og andre månedlige kostnader kan betales på avtalegiro.

  • Da forholder du deg til de pengene som står igjen på kortet ditt etter at alt det «kjedelige» er betalt – ikke hva du har fått i lønn.

  • Og her kommer knepet:

  • Kontakt banken - snakk med rådgiveren din og skaff deg oversikt over hva lånet vil koste med for eksempel 5% rente.

  • Da fører du over det beløpet som skulle gått ut – so om renta var 5%.

  • Avdrag og renter tilsvarende dagens rente blir betalt til banken hver måned.

  • Hva skjer så med forskjellen på 5 % og 2,5 % ? Differansen blir stående på regningskontoen din – og du har spart.

  • Pengene som står igjen er en buffer – som du kan i bakhånd om vaskemaskina ryker eller om bilen må på verksted.

Dette stalltipset er både banalt og enkelt. Men det kan lure deg til å spare, du får struktur på økonomien din – og du er forberedt på økte renter. Har du rente på 2,5 % og to millioner i lån – så sparer du nesten 50.000,- på ett år med dette tipset.