Tenk på internett som ein stor by med mange butikkar, og akkurat som i den verkelege verda, må du passe godt på lommeboka di. Følg difor desse 5 tipsa til korleis du kan handle smart og sikkert i den digitale storbyen:

  1. Ver kritisk til tilboda: Ikkje la deg lure av for attraktive tilbod som verkar for gode til å vere sanne. Undersøk prisar og sjekk om nettbutikken er påliteleg. Les omtalar frå andre kundar for å unngå falske nettbutikkar som kan prøve å lure deg.

  2. Beskytt personleg informasjon: Når du handlar på nettet, er det viktig å vere forsiktig med dine personlege opplysningar. Sjekk at nettbutikkens nettadresse byrjar med https:// og har ei hengelås i nettlesaren, før du oppgir personleg informasjon eller betalingsopplysningar. Då veit du at nettstaden er kryptert og sikker.

    Tips! Når du handlar på nettet, bruk alltid sikre betalingsmetodar som kredittkort. Skulle du vere uheldig og bli svindla, er det ikkje lønskontoen din som blir tappa.

  3. Benytt BankID-appen: Den er tryggare, enklare og betre enn andre BankID-metodar fordi den er basert på nyare teknologi. Dermed er du betre beskytta mot svindel fordi du ikkje har nokon kode å oppgi. I tillegg får du meir informasjon om kjøpet du akkurat har gjort og kan avbryte om noko ikkje stemmer.

  4. Ver merksam på phishing: Svindlarar sender ofte falske e-postar og later som dei er frå kjende aktørar eller merkenamn som du har tillit til. Det kan for eksempel vere Posten/PostNord, bank eller kredittkortselskap og nettbutikkar. Kanskje mottek du òg falske hentemeldingar, veldig ofte med betalingskrav.

    Ver skeptisk til e-postar og SMS som ber deg om å oppgi personleg informasjon eller klikke på lenker og vedlegg. Gå alltid til nettstaden direkte ved å skrive inn nettadressa sjølv.

  5. Hald deg oppdatert i mobil- og nettbanken: Følg med på transaksjonane dine og bankkontoen din. Skulle du få mistanke om svindel, kontakt banken for å sperre kort og konti.

Black Friday kan vere ein flott tid for å gjere gode kjøp, men det er viktig å handle med forsiktighet. Vi vil aldri be deg om å oppgi konfidensiell informasjon, passord, BankID eller ditt kredittkortnummer.

Ved å følgje desse fem punkta, kan du minimere risikoen for å bli eit offer for svindel. God handel!

Fleire tips til trygg netthandel frå Forbrukarrådet finn du her.